Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Σεξ... με ρομπότ (!)

Σε άρθρο της Ελευθεροτυπίας, με τίτλο "Σεξ με ρομπότ", παρουσιάζεται ένα θέμα που μπορεί και να αφορά τις νέες μορφές σεξουαλικών δραστηριοτήτων, στον πολιτισμό του μέλλοντος (Virtual Age). Πιο συγκεκριμένα, γράφει η αρθρογράφος: "Κατά τον ειδικό της τεχνητής νοημοσύνης Ντέιβιντ Λέβι, η σεξουαλική σχέση με ένα ρομπότ όχι μόνο θα είναι εφικτή το πολύ σε σαράντα χρόνια από σήμερα, αλλά και απολύτως αποδεκτή". Μάλιστα, ο ίδιος ο David Levy θεωρεί ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα σε μία τέτοια μορφή σχέσης ανθρώπου-ρομπότ, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα "σεξ κατά βούληση, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα".
Η εξελισσόμενη επιστήμη της ρομποτικής, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολλές προόδους και διαρκώς βγαίνουν καινούργια μοντέλα, με διαφορετικές ικανότητες το καθένα. Βασικός σκοπός των περισσότερων είναι η ικανοποίηση κάποιων ανθρώπινων αναγκών. Οι ανθρώπινες ανάγκες όμως συμπεριλαμβάνουν και τη σεξουαλική ικανοποίηση.
Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιες αντιδράσεις σχετικά με τις ψυχικές παρενέργειες που θα έχει μία τέτοια σχέση. Η Ιβόν Κ. Φούλμπραϊτ (αμερικανίδα σεξολόγος και συγγραφέας) "αναγνωρίζει ότι τα σεξο-ρομπότ θα βρουν σίγουρα μια αγορά, ιδίως στο πλαίσιο της πραγματοποίησης φαντασιώσεων, αλλά εντοπίζει ένα ουσιαστικό πρόβλημα: «Οι άνθρωποι θα αισθάνονται πλήρως αποτυχημένοι εάν αυτό είναι η μόνη τους επιλογή»".
Προσωπικά το θεωρώ κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο σαν εφαρμογή και αρκετά εγωιστικό. Η τάση της εσωστρέφειας και της αντικοινωνικότητας που κυριαρχεί στην εποχή μας, καθώς ο καθένας επιδιώκει την προσωπική του ικανοποίηση, θεωρώντας δύσκολο το να συμβιβαστεί και με τις ανάγκες του συνανθρώπου του ή ακόμη και ενός ερωτικού συντρόφου, θα έχει ως κατάληξη (θεωρητικά πάντα!) στην Virtual εποχή να απομονωθεί εντελώς το άτομο. Η κοινωνία θα αφορά κυρίως θέματα συναλλαγής (οικονομία) και από κι και πέρα οι σχέσεις των ανθρώπων θα είναι απλώς οι τυπικές. Μου φαίνεται ακραίο όλο αυτό το κοινωνικό μοντέλο και παράλληλα τρομακτικό. Όμως δεν είναι απίθανο...
Για περισσότερα: Ελευθεροτυπία, καθώς και μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Levy στο About.com:Sexouality.

3 σχόλια:

Nikoletta είπε...

Τα ρομπότ θα έχουν κανονική ροή λόγου ή θα είναι όπως τα ξέρουμε οι περισσότεροι; Φαντάσου, δηλ. να σου λέει ερωτόλογα με το ρομποτικό συλλαβισμό. Εμένα, πάντως, με πάει πολλά χρόνια μπροστά και βλέπω τρομερές εξελίξεις. Φαντάζομαι τις γνωστές διαφημίσεις με τις καλλονές που δείχνουν τα κάλλη τους και από κάτω η λεζάντα "Βιολογικά Προϊόντα". Μεγάλες αλλαγές!!!

Ntina είπε...

Όντως δεν είναι και τόσο απίθανο το σενάριο...δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει και πολύ η ιδέα όμως...από τη μία πλευρά είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για τα άτομα τα οποία απλά θα θέλουν να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές ανάγκες τους (αλήθεια δεν θα φοβούνται μήπως πάει κάτι στραβά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και "μαγκώσει" τίποτα;;), αλλά από την άλλη ένα ρομπότ δεν μπορεί να συγκριθεί με τον άνθρωπο.
Τι μπορεί να προσφέρει ένα παγωμένο μηχάνημα, χωρίς αισθήματα, χωρίς ψυχή, χωρίς πάθος, χωρίς επιθυμία;;;
Δε νομιζω και πάρα πολλά...

e_passenger είπε...

nikoletta> Στη συνέντευξη του ο Levy είπε ότι θα βγάζουν διάφορους ήχους ικανοποίησης και θα λένε και κάποια λόγια που θα έχει ρυθμίσει ο κάτοχος τους (ανάλογα με τα γούστα του :Ρ). Τώρα το ότι θα ρομποτίζει η χροιά της φωνής τους, ε μάλλον στην αρχή θα είναι αναπόφευκτο.
Πάντως απίστευτος ο συνειρμός σου με τα "Βιολογικά Προϊόντα"! Πλάκα πλάκα, όλα είναι θέμα βιομηχανίας και εμπορίου. Ούτως ή άλλως το σεξ εδώ και δεκαετίες έχει γίνει βασικό στοιχείο εμπορευματοποίησης.

ntina> Απίθανο... δεν είναι. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιεί και ο Levy, ότι θα ικανοποιεί άτομα τα οποία μπορεί να είναι κοινωνικά περιθωριοποιημένα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εύρεση ερωτικού συντρόφου. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι ασφαλές σεξ (οπότε, λογικά... δεν θα "μαγκώνει" :Ρ). Το ίδιο βέβαια ισχύει και με τις φουσκωτές κούκλες! Από ότι φαίνεται το πλαστικό θα αντικατασταθεί από το σίδερο.
Όσο για το παγωμένο μηχάνημα, ε... μπορεί να το ρυθμίσουν να βγάζει θερμότητα όταν το αγγίζουν στα επίμαχα σημεία...
Συμφωνώ πάντως μαζί σου ότι η σεξουαλική (και όχι μόνο) επαφή μεταξύ ανθρώπων δεν θα μπορούσε να είναι ποτέ το ίδιο με έναν άνθρωπο και με ένα προγραμματισμένο ρομπότ.
Αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις που έπονται.