Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Βιονικοί φακοί επαφής


Σε άρθρο της ηλεκτρονικής Καθημερινής, με τίτλο Βιονικοί φακοί επαφής, γίνεται αναφορά στη κατασκευή φακών επαφής "που θα μπορούν να μεγεθύνουν μακρινά αντικείμενα αλλά και να εμφανίζουν χρήσιμες πληροφορίες για το περιβάλλον, με τη χρήση ειδικών προσκολλημένων κυκλωμάτων", οι οποίοι βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Μάλιστα, "σε πρώτη φάση δεν εμφανίζουν πληροφορίες, όμως αποδεικνύουν ότι είναι δυνατή η κατασκευή ενός ηλεκτρονικού φακού επαφής που μπορεί ο άνθρωπος να φοράει με ασφάλεια, χωρίς παραμορφωτικές επιπτώσεις στην όραση".
"Η κυριότερη δυσκολία που είχαν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες ήταν η τοποθέτηση των μικροσκοπικών ηλεκτρικών κυκλωμάτων στους φακούς. Τα κυκλώματα αποτελούνται από στρώσεις μετάλλου πάχους μερικών μόλις νανόμετρων τα οποία τοποθετήθηκαν στους φακούς από οργανικό υλικό ώστε να μην απορριφθούν από τον οργανισμό".
"Στην τελική της μορφή, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βρει πολλές εφαρμογές. Οδηγοί οχημάτων και πιλότοι θα μπορούσαν να έχουν πληροφορίες πορείας μπροστά στα μάτια τους, οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούσαν να βλέπουν ιστοσελίδες χωρίς τη χρήση οθόνης υπολογιστή, ενώ οι gamers θα έβαζαν τους εαυτούς τους μέσα στα τοπία των παιχνιδιών. Εκτός από αυτές τις εφαρμογές, οι νέοι φακοί θα μπορούσαν να βελτιώσουν την όραση σε ανθρώπους με μερική τύφλωση".
Για περισσότερες πληροφορίες: Nanowerk και Καθημερινή.

3 σχόλια:

Ntina είπε...

Απίστευτο!!! Είναι πολλές οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους...από την άλλη είναι τρομακτικές οι σκέψεις για το επίπεδο στο οποίο μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος...τι νομίζεις;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι κάπως περίεργο σαν σκηνικό;
"Οδηγοί οχημάτων και πιλότοι θα μπορούσαν να έχουν πληροφορίες πορείας μπροστά στα μάτια τους, οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούσαν να βλέπουν ιστοσελίδες χωρίς τη χρήση οθόνης υπολογιστή..."
Πώς θα μπορούν να τα βλέπουν και παράλληλα να βλέπουν και τα υπόλοιπα πράγματα γύρω τους;
Πολύ προχωρημένα πράγματα!

e_passenger είπε...

ntina < Το θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούμε αυτά που δημιουργούμε οι ίδιοι. Δεν πιστεύω ότι ξέρουμε ή μάλλον δεν το πολύ ψάχνουμε, το πώς θα καλυτερέψει τη ζωή μας ένα καινούργιο προϊόν της τεχνολογίας. Θα το χρησιμοποιήσουμε γιατί είναι της μόδας, θα του εξαντλήσουμε τις δυνατότητες και θα περιμένουμε εν αγωνίως πότε θα βγει το επόμενο μοντέλο. Δεν πιστεύω ότι έχουμε την ωριμότητα να εκτιμήσουμε τις νέες τεχνολογίες και να τις αξιοποιήσουμε πραγματικά προς όφελος μας.
tsirko < πράγματι είναι κάτι καινούργιο και έξω από τα φυσικά (βιολογικά) δεδομένα μας. Πάντως μην αγχώνεσαι. Ακόμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Προς το παρόν μόνο κάτι κουνέλια του εργαστηρίου τους τα φοράνε... :Ρ Λες να τα πετύχουμε σε κανένα chat room;
Φαντάζομαι ότι έχει πολύ μέλλον ακόμα μέχρι την τελική χρήση τους από άνθρωπο. Πάντως εγώ θα ήθελα να τα δοκιμάσω...