Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Virtual Χειρουργική

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο «Εικονική Χειρουργική;». Καθώς οι εικονικοί/δυνητικοί κόσμοι αγγίζουν και άλλους τομείς. Μεταξύ άλλων λέει:
«Μέχρι σήμερα, τα μοντέλα της εικονικής χειρουργικής έχουν χρησιμοποιηθεί πρωτίστως για την δημιουργία εικόνων πριν και μετά τη διαδικασία επέμβασης. Κάποιες άλλες χρήσεις περιορίζονται στην προσομοίωση συγκεκριμένων μερών του σώματος, όπως ένα ζωτικό όργανο, μια συστοιχία μυών ή μια κρανιοεγκεφαλική δυσμορφία.
Στην πλαστική χειρουργική, η δυνατότητα της εικονικής απεικόνισης έχει χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό δυσλειτουργιών κίνησης, όπως αυτές που σχετίζονται με την εγκεφαλική δυσλειτουργία, επιτρέποντας στους χειρουργούς, μέσω ενός υπολογιστή, να αναδιαρθρώνουν το σκελετικό μοντέλο του ασθενούς, δίνοντας λιγότερη έμφαση σε αποδυναμωμένους μύες και περισσότερη σε δυνατότερους πριν ακόμα φτάσουν στο χειρουργείο.
Η εικονική χειρουργική που χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται από την διαθέσιμη τεχνολογία, καθώς οι περισσότεροι υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από τους χειρουργούς για αυτή τη δοκιμασία μπορούν μόνο να δώσουν όχι ιδιαίτερα ξεκάθαρες εικόνες οργάνων, ιστών, και μυών. «Είναι κάτι που υπάρχει αλλά σε περιορισμένη κλίμακα,» τονίζει ο Teran.
Από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμα τόσο το λογισμικό αλλά και η κατάλληλη υπολογιστική ισχύς, θα χρειαστούν περίπου 20 χρόνια έτσι ώστε η νέα αυτή τεχνολογία να γίνει ευρέως διαθέσιμη και να χρησιμοποιείται από νοσοκομεία και κέντρα υγείας.»

Όποιος ενδιαφέρεται θα το βρει: Pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια: